mandag 23. desember 2013

Himatt Tel A' Mor

Nå er det itte sånn på julaften at vi damene må stå på kjøkkenet og vaske opp etter meddan. Mannfolka får hjølpe tel å bæra ut i oppvaskmaskin og unga får åpne presanga sine med en gong. Jobben til kjerringa er itte å fly og varte opp gubben. Det er ei annsles jul enn da je vaks opp.

Bestemora mi a.k.a Mor a.k.a Henny gikk på rundgang i familien vår i jula. Den relativt store klanen vår var spredd utover fire kommuner i to land. Det var tre par tanter og onkler, dom ti unga dommes, og enogtjue barnebarn. Mor var ei jul på Råholt, ei i Hurdal, og ei i Sverige.

For tidlig på sekstitalet rådde arbeidsledigheta i Norge. Da tok a' Tante-Bjørg og n' Onkel-Ragnar med seg unga og pikk-pakket rett over grensa, og slo seg ned på et lite sted med en papirfabrikk. Han hadde fått jobb på fabrikken. Sånn vart dom svenska. 

Familieenheten min hadde bodd både i Huddærn' og på Råholt, så som a' Mor vart vi litt julesigøynere. Vi var jo bare oss tre, og egentlig itte vanskelige å finna plass tel i noen sammenheng. Tre stoler ekstra har aldri vøri noe problem familien min, det er fyst når en kommer opp i en åtte-ti vi skær veta om det på forhånd.

Det var alltid stas å ha a' Mor i jula. Itte det at det var hu som sto for maten, det var mer en laginnsats fra dom andre damene, men hu laga saus. Og je lover deg, det var S.A.U.S. Men det var og å sitta på fanget hennes, holde i dom mjuke rynkete henda med dom krumme negla og å stå på badet og se a' plykstre mens a pussa tenna.

Ellers i året var stua tel a' Mor møteplass hver helg. Je trur itte det skjedde ei eneste helg i oppveksten min at vi itte dro på besøk tel noen i familien. Svenska kom så ofte dom kunne. Mor var limet vårt. Vår alles Mor, suveren matriark og mester i brun saus.

Om noen itte hadde noe sted å væra i jula, eller kom tel å væra der aleine, var dom alltid invitert tel å eta hos oss. Etter meddan gikk det rett som det var i døra. Nå kommer det fremen sa a Mor da, og titta spent mot antreen. Noen gonger tok je meg en tur ned tel nabounga for å se å slags presanger dom hadde fått. Om noen vil veta å som er gammal Råholtskikk, er det å ønske andre vælkømmin.

Så je har itte fått noen tradisjoner som dikterer å je skal væra hen eller åkken je skal væra sammen med i jula. Je setter opp det vesle plastikktreet je har etter a Mor, setter ei ribbe i ommen rett før Tre Nøtter For Askepott og ser på tv tel a er ferdig. Så lagar je sausen.

Je har lært mange ting hime. Mye om å væra sosial og knytte bånd. Mye om å laga mat og fø mange. Mest av alt å væra gjestfri. 

En kan itte trø ner i den samma elva to gonger sa n' Heraklit. Je ser for meg Bønsdalselva og tenker at en egentlig aldri kan dra himatt tel a' mor heller. Aldri eta kjøttkakene hennes, og aldri smaka på sausen som en gjorde før. Du skal sjøl væra mor og bestemor, og det er deg unga samles rundt. Det er sausen din det skal gå gjetord om.

Kan hende skal du væra far og bestefar. Sjøl ta på nissedrakta og si ho-ho tel unga mens dom gjømmer seg bak beina tel mor si. Så om en itte kan trø ti den elva igjen, kan en staka opp kursen for a videre. Om en itte kan dra himatt tel a' mor, så kan en væra den noen andre vil komma himatt tel. Om sausen itte blir helt lik a' mor sin, bare itte si det til no'n, så skær du se dom itte merker det.

God jul
Hege HundIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar